Vientiane - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Patrick Bakker - WaarBenJij.nu Vientiane - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Patrick Bakker - WaarBenJij.nu

Vientiane

Door: Pat

Blijf op de hoogte en volg Patrick

20 Februari 2013 | Laos, Vientiane

Sabaidee! Hoe gaat het in ons koude kikkerlandje?
Onze tijd in Laos zit er alweer bijna op en heb een hoop verslagen nog te tikken, maarja vond de zondag wel een mooie dag voor
een inhaalrace haha. Dus nu ff een kort verhaaltje over Vientiane de hoofdstad van Laos.

Dag 1#
Per minibus gingen we vanuit Vang Vieng naar Vientiane. Stiekem was ik wel blij om weg te gaan uit Vang Vieng, want ik vond er eigenlijk niet zoveel aan.
Het duurde maar 3 uurtjes en onze reis was prima.
Toen Vientiane in zicht kwam was het inderdaad duidelijk dat je in de hoofdstad was. Overal grote gebouwen van verschillende ministeries, fonteinen
en opzich alles wat een hoofdstad moet hebben. Het gekke is wel..Vientiane heeft iets van 250.000 inwoners dus net zo groot als uhh Almere ofzo?
Toen we op het busstation aankwamen begon het verhaal weer..in de bloedhitte op zoek naar een guesthouse. We hadden al een paar in de lonely planet gezien
en hielden een tuktuk aan om ons erheen te brengen. Na eventjes zoeken hadden we er 1 gevonden, Mixay Guesthouse.
Schone kamers, maar wel een gedeelde badkamer voor relatief duur.. maar alle guesthouses waren ongeveer die prijzen dus we moesten er maar vrede mee hebben.
We zaten wel midden in het centrum en in een backpackersstraat dus dat was wel relaxt.
Na onze spulletjes gedropt te hebben gingen we op zoek naar eten. Het was weer de uitdaging om iets goedkoops, maar wel iets lekkers te vinden en niet ver van
onze guesthouse vandaan vonden we weer onze stam/eet kroeg :). Veel keuze, lekker goedkoop en goed gegeten. Na een lekkere volle buik zijn we nog even paar straatjes
in gegaan om de sfeer te verkennen en gingen wij op zoek naar de Vietnamese ambassade. Voor Vietnam hebben wij een visum nodig voordat je het land in gaat en in Vientiane konden we dit regelen.
Na een grote zoektocht hadden we het eindelijk gevonden. Wij naar binnen toe, natuurlijk formulieren ingevuld.
De ambassade meneer was heeeeeeeeeeeeeeeel vriendelijk NOT! Echt wat een eikel haha leuke eerste kennismaking met een Vietnamees. Ik maakte een rekenfout en gaf te weinig geld..
Was ff in de war met die biljetten en hij zuchte gewoon echt HEEL hard, omdat ik het ff niet begreep.. Ook met die formulieren invullen was hij helemaal niet behulpzaam als we wat vroegen
en wilden hij ons ook naaien om meer te betalen.. Naja niet echt gezellig dus.. dusja ik zei er wat van.. maar toen bedacht ik me dat ik hem beter te vriend kan houden dus liepen
we maar snel weg toen alles geregeld was en konden we het overmorgen ophalen! Daarna kwamen we de victory monument tegen.
Een grote betonnen monument wat wel iets weg heeft van de Arc de Triomph in Parijs..
Maarre dan wel op Laos stijl natuurlijk he haha. Van ver af een prachtig monument, maar van dichtbij was het ff wat minder fraai.
Het leuke van Vientiane is.. is dat er een rivier langs de stad heen loopt en aan de overkant van de rivier ligt Thailand.
Dus we liepen naar de rivier en kwamen ineens een grote avondmarkt tegen! Lekker paar hapjes daar gehaald, beetje rondgelopen en nog mensen kei fanatiek
in een park aerobics zien doen in een grote groep.. jaa eerlijk gezegd beviel Vientiane ons wel. We zijn niet zo van de grote steden, maar het is wel echt een leuke stad!

Dag 2#
In onze straat zat een lekker Frans bakkertje en daar gingen wij ontbijten. Zo lekker die Franse invloeden in Laos! Was wel even iets duurder, maar
we hadden echt een lekker bakje koffie met croissantjes. En daarna kochten we een grote stokbrood met wat worst om ergens in de middag lekker te eten :)!
Vandaag gingen we fietsen huren, omdat het toch wat makkelijker is om op die manier de stad te verkennen. In de Lonely PLanet stond een leuke fietsroute langs allerlei belangrijke gebouwen
en dat leek ons wel leuk om te doen.
Oke daar gaan we dan op ons fietsie door de hoofdstad van Laos. Onze eerste stop was een bijzondere tempel in een soort binnenplaats met 1000 buddha's.
Daarna gingen we naar een tempel er tegenover. Hier had vroeger de emerald buddha gestaan. De emerald buddha is misschien wel de meest waardevolle buddha beeld in
Zuid-Oost Azie. Tegenwoordig is ie te vinden in Bangkok! Daarna fietsen we langs een vet groot gebouw.. en het bleek gewoon het kantoor van de president te zijn??!
Dat was wel raar.. Laos zo arm en meneer de president heeft een paleis wat hij gebruikt als kantoor :S?
Naja goed.. wij lekker verder op ons fietsie naar een dagmarkt.. Gigaantisch groot kreeg en we kregen een beetje het gevoel alsof we in Marokko waren.
Wij lekker rondstruinen en kwamen op een gegeven moment in de vleeshallen terecht.. echt.. wat een stank we gingen bijna over ons nek! Naja maar snel weg hier, want dit was helemaal niks voor ons!
Daarna zijn wij naar het nationaal museum van Laos gefiets.
Hier wilde ik heel graag heen, omdat er zoveel geschiedenis hier te vinden en al helemaal over de oorlogen.
Op de beneden verdieping was er een expositie ruimte van de opgravingen in Laos. Zij hebben hier dinosaurus botten gevonden, schedels van de eerste mensen
en allerlei materialen en gereedschappen die zij vroeger gebruikten. Dus dat was wel bijzonder om te zien en te lezen natuurlijk.
Daarna liepen we naar boven en dat ging meer over de geschiedenis van Laos zelf wat ik erg interessant vind.
Je liep als het ware door de geschiedenis heen.. hoe de Fransen binnen kwamen in Laos en het bezet hadden, toen de Vietnamezen die het bezet hadden..
De oorlog tussen Amerika en Vietnam.. waardoor helaas ook Laos zwaar getroffen werd.. Een feit uit die oorlog is..
Is dat Laos veeeel meer gebombardeerd is.. dan alle bombardementen in de helee 2e wereldoorlog in Europa. Hoe bizar.. meer bommen op Laos dan de hele 2e wereldoorlog?
We voelden haast de pijn van die mensen.. want dit was ongeveer in 1972 ofzo.. dusja niet zo lang geleden. De mensen in Laos hebben zoveel erge dingen meegemaakt.
Uiteindelijk lazen we hoe het communisme in Laos heeft gewonnen en nu zijn ze eindelijk onafhankelijk! Najaa zo goed als..
want China bemoeit zich de laatste jaren heel veel met Laos. Maar goed Laos is altijd onderdrukt en bezet geweest en dat is wel pijnlijk om te lezen..
Na het museum zat onze fietstocht er wel zo goed als op en hebben wij echt grote gedeeltes van Laos gezien. Behalve de meest heilige tempel in heel Laos..
De Wat Chedi Luang, maar daar gingen wij morgen nog heen!
Toen we thuiskwamen hebben we ons ff lekker opgefrist en zijn we naar de rivier gelopen met een lekker biertje, wat happies en hebben we daar gegeten.
Er kwam nog een zwerfkindje naar ons toe en ze wilden geld, maar we gaven haar eten en daar was ze heel blij mee dus dat was ook mooi om te zien..
want ja je kan wel geld geven, maar waar komt het terecht?

Dag 3#
Er stonden nog een paar dingen op het programma: paspoort ophalen, Wat Chedi Luang en.. zwemmen!! Want het was elke dag zo fcking heet! Vandaag was ook de dag dat we met een slaapbus helemaal
naar het zuidelijkste puntje van Laos zouden gaan (16 uur rijden ofzo). Dus wat ontspanning was wel ff lekker!
We vroegen als eerste aan de receptie of er een waterpark was. Dit hadden wij gelezen, maar op internet zagen wij verhalen dat het dicht was omdat er een dodelijk ongeluk was gebeurd met 1 van de glijbanen..
ff een verkeerde berekening.. tjaa ook dat is Laos.
Naja goed volgens die jongens was het waterpark nog open dus wij blij! Als eerste gingen wij naar de Wat Chedi Luang. De heiligste plek van Laos!
Het schijnt zo te zijn dat het borstbeen van Buddha onder deze gigantische gouden chedi (soort toren) begraven ligt.
Onderzoek uit Amerika geeft aan dat er helemaal niks begraven ligt.. beetje lullig want laat die mensen lekker geloven dat het er ligt ja toch?
Wat een beetje jammer was..was dat we een uurtje hadden gewacht, omdat wij dachten dat ie toen open ging.. maar toen we wat beter keken zagen wij dat hij alleen op zondag en maandag open was..
Maar dat was het niet.. dus ja jammer de bammer voor niks gewacht, maar wel kan je gewoon vanaf de buitenkant deze chedi zien dus zo erg was het nou ook weer niet.
Hierna gingen we direct door naar de Vietnameze ambassade om onze paspoorten op te halen. Dit ging gelukkig allemaal heel snel en hadden wij nog genoeg tijd over om onze waterpark op te zoeken.
Goed wij er dus heen fietsen.. en wat denk je.. hartstikke DICHT! Sterker nog.. hier kwam een world trade center ofzoiets te staan en het waterpark ging eruit..
Mmmm dat is beetje jammer he! Naja goed wij naar het winkelcentrum gefietst, want er stond in dat dit beetje aangeeft waar Laos in de toekomst heen wil en vette hightech shit enzo..
Nou het was nog skraler dan skraal hahaah.. het leek een beetje op uhh jaa de zwarte markt ofzo? Heel veel winkelpanden stonden leeg en het enige wat wij zagen waren heeeeeeeeel veeeeel juweliers.
Maarja niemand heeft echt geld hier in Laos dusja die gaan er vroeger of laat ook uit. Wij maar een ijskoffie drinken en op zoek naar een ander zwembad.
Wij weer op de fiets, maar nu begon het echt heet te worden en we verlangden steeds meer naar een duik in het zwembad.
Eindelijk vonden we een soort sportbad en het was er vol met toeristen die gevlucht waren voor de zon... Wij hebben hier lekker de rest van de middag uitgezeten en gewacht totdat de nachtbus zou komen.

De Superdeluxe VIP uber slaap en nacht bus ;)!#
Oke het was tijd om terug te gaan naar onze guesthouse en onze spullen bij elkaar te zoeken. We hadden een super vip slaap/nacht bus geboekt en op het plaatje zag hij er echt mooi uit.
Eigen DVD speler waar je films op kon kijken.. lekker dekentje..een soort uitklapbaar bed wat je ook als bank kon gebruiken.. airco alles erop en eraan.
Goed de tuktuk kwam om ons naar het busstation te bregen en we zaten met allerlei toeristen hierin.
Komen we aan bij het busstation..zien we onze bus.. en het was me toch een LEEELIJKE BUS! Hahahahahah totaaaaaaaaaaal niet wat wij op het plaatje zagen en voor hebben betaald.
Het was een smalle bus met links en rechts stapelbedden. Wel waren de bedden NET aan groot genoeg om met zijn tweeen in te liggen dus Fleur en ik konden wel naast elkaar liggen..
maar dat was het ook echt!? Het gangpad was echt heeeel smal en daar kwam je al nauwelijks doorheen.
Naast ons had een man een eigen bed geboekt zeg maar.. zodat hij het niet hoefde te delen. Was een man van in de 40 beetje bierbuikje.. en tot zijn verbazing kwam er een dikke Fransman naast hem liggen
en vertelden hem dat zij dit bed moesten delen. Die man werd woooeest want hij had best wel veel geld betaald.. Naja allemaal dit soort praktijken dus kun je alleen in Laos vinden.
Wij hadden het opzich prima en Fleur sliep gelukkig al lekker snel. Ik heb ff me Pokemon op mn nintendo uitgespeeld :P en toen ben ik ook lekker gaan slapen.
Toen we wakker werden waren we in Pakse, en vanaf hier moesten wij overstappen op een andere bus. Wij eerst ff ontbijten en toen kwam de bus.
De bus zat helemaal vol met toeristen.. maar er was geen plek voor de baggage want ook alle laadruimtes zaten vol! Dus wat deden onze slimme Laos vrienden..
Ze stapelden alle tassen vol midden in het gangpad van de bus zodat je er eigenlijk niet meer echt uitkwam..
Mensen werden gek, want ja als er nou iets gebeurde onderweg kon je er niet zo makkelijk uit.. Maar gelukkig konden zij er om lachen en hadden wij ook zoiets van..
tjaa naja je bent in Laos dusjaa we moeten het er maar mee doen hahaha!
Al met al.. echt te droog, maar wel grappig hoe wij uiteindelijk in onze volgende bestemming Don Det zijn gekomen toch whaha.

Dit was mijn verslag weer over Vientiane. We vonden het echt wel een mooie stad.. veeeeeeeel mooier dan de meeste steden in Thailand!
We hebben een hoop gezien en ook veel kunnen lezen over de geschiedenis van het land wat me echt even heeft geraakt. Het mooie van de mensen in Laos is dat ze gewoon gelukkig zijn en het waarderen wat ze hebben.
Ze vinden het allemaal wel prima zo en willen gewoon verder.. en dat is natuurlijk mooi om er op die manier mee om te gaan toch!?
Onze superdeluxe vip bus was ff anders dan wij dachten.. maar hee het gaat erom dat je ergens goed en veilig aankomt toch?

Volgende verslag dus uit Don Det of beter bekend als de 4000 islands.. waar de tijd eigenlijk stil heeft gestaan en echt een paradijs is voor uber chillers zoals ons :)!

we loveee you all..zodra ik internet heb ga ik mijn verslagen posten dus stayy tuned! Oja.. en de foto's.. laos heeft echt heleee slechte internet verbindingen.
Dus als wij in Vietnam zijn proberen we zoveel mogelijk foto's te posten!

Adieuuuuuuuuuuuuuuuuuu

• 20 Februari 2013 - 21:59

Melle:

Hoi Patrick en Fleur,

Wat een leuke verhalen ik lees ze allemaal.
    Leuk dat jullie het zo leuk hebben en zo veel beleven.
    Heb je daar al een Ajax cape town gemaakt ????
    Loopt er een beetje talent, of word daar niet gevoetbald ???
    Ik heb net dat filmpje van Duisburg gekeken en moest weer huilen toen ik je zag... haha

Nou lieve Patrick nog heeeeeel veeeeel plezier pas goed op elkaar de groeten aan Fleur en tot...???? (Gauw)

groetjes Melle

• 23 Februari 2013 - 11:35

Oma Corry:

Hello jongens we hebben eIndelijk de techniek tot hier onder controlle en jullie reisverhaal met veel plezier gelezen .jullie maken wel het een en ander mee he,maar dat kan ook niet anders met zo'n reis.Dat jullie blij zijn met een schilderij van een olifant kan ik me goed voorstellen,het krijgt vast in jullie huisje een ereplaats,maar geniet voorlopig nog maar van jullie reis .Nu bel je net naar ons
    en staat opa met je te kletsen,dus stop ik maar met het briefje , opa heeft nu weer een zeer been.
    maar het zal wel weer overgaan,doe de groeten aan de apen schat en natuurlijk aan PAT

EEN HELE DIKKE KUS VOOR BIJDEN

OMA

• 26 Februari 2013 - 10:34

Patrick Bakker:

hee oops en ooms berichtje is aangekomen hoor! leuk dat jullie het nu ook kunnen lezen! er staat weer wat nieuws op! dikke kus van ons

• 26 Februari 2013 - 10:37

Patrick Bakker:

Heey Mel.
    Super leuk dat je onze verhalen leest! Hoe gaat het met voetbal?
    Haha het niveau van voetbal is hier zoo laag dus hier is geen 2e Melle Bonouvrie te ontdekken helaas :P!
    Heb wel met een paar jongens ff gevoetbald in een tempel.

Jaa ik mis jullie ook man :)! Echt een leuke tijd gehad met jullie. Als ik terug ben in NL probeer ik snel weer ff een wedstrijdje of training van je mee te pikken!!

Doe goed je best bij het andere oranje en groetjes thuis!